Hverdagsråd
Undersøgelsen blandt 409 danske kræftpatienter illustrerer, at over halvdelen savner viden om, hvordan de selv holder vægten oppe og kroppen i den bedst tænkelige tilstand. Hver tredje patient oplever heller ikke at modtage hjælp til at undgå vægttab. Læs med her og få konkrete forslag til, hvordan du kan give din krop de bedste betingelser til et ofte tærende kræftforløb.
Mange i et kræftforløb oplever, at det kan være uoverskueligt at skulle sætte sig ind i, hvordan man – ud over at være i behandlingen – kan passe på sin krop. Her er, hvad du i praksis selv kan gøre i forbindelse med et kræftforløb:
Mere end halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen oplyser, de ikke har fået vejledning om kost i forbindelse med deres forløb. Bed derfor din læge eller konsultationssygeplejerske om råd om, hvor du kan få mere information om kost og vægt. Alternativt kan du finde information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, på dit lokale apotek eller på hjemmesiden kostogcancer.dk.
Mere end en tredjedel angiver, at de ikke er blevet informeret om, hvorfor de ikke må tabe sig. Spørg derfor din læge, om du kan blive henvist til en diætist for at få individuel vejledning om kost og ernæring – og få vigtig viden om, hvorfor du ikke må tabe dig, og hvordan du holder vægten stabil og få mest muligt ud af behandlingen.
En ud af tre, der tabte sig i sit forløb, oplevede, at hospitalet ikke reagerede konkret på vægttabet. Anskaf dig derfor en vægt – og hold øje med dine tal på vægten, så du hurtigt opdager, hvis du taber dig; også selvom det kun er 1 eller 2 kg. Du kan også fokusere på at spise hyppige, små måltider. Nogle gange handler det om at vænne kroppen – og sine rutiner – til at spise oftere i løbet af dagen og bruge hele dagen. Du kan også bede din læge om en recept på ernæringsdrikke. Tal med din læge eller diætist, hvis du oplever udfordringer med at holde din vægt, så den ernæringsrelaterede årsag kan findes og afhjælpes.
Kræft påvirker også din mentale sundhed. 42 % af de adspurgte i undersøgelsen oplevede psykiske udfordringer i forbindelse med deres kræftforløb. Hold derfor øje med symptomer som træthed, nedsat energi og svingende humør. Tal med din læge om dine tanker og bekymringer.
– Mette Theil, klinisk diætist
Tallene i undersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at der er brug for hjælp til konkrete indsatser for at sikre fokus på ernæring før, under og efter et kræftbehandlingsforløb. Men tager du udgangspunkt i de ovennævnte forslag, er du allerede godt i gang med selv at styrke din krop til din kræftbehandling.
Hvis du, ligesom andre kræftpatienter, oplever, at du taber dig, er det en god idé at spise mange små portioner fordelt på hele døgnet. Du bør se bort fra de almindelige kostråd og i stedet spise og drikke fødevarer, der har et højt fedtindhold – og som giver dig protein. Spar til gengæld på de fødevarer, vi normalt betragter som sunde; altså frugt, grønt og fuldkorn, da de mætter og typisk har et lavt energi- og proteinindhold.
Rapport om kræftpatienters kost og ernæring
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af partnerne bag Kost & Cancer. Der er blevet gennemført 409 CAWI-interviews (Computer Aided Web Interviews) med danskere i alderen 18+ år. Forudsætningen for at deltage i undersøgelsen var, at man inden for de seneste tre år havde fået konstateret en kræftsygdom. Læs rapporten her
Ernæring bør være et vigtigt fokus for alle, der kæmper med cancer.
Har du kræft, og oplever du samtidig et stort vægttab, er det meget alvorligt.
Såfremt du af en eller anden årsag ikke kan få dækket dit ernæringsbehov via kosten, drikkeprodukter eller sondeernæring kan parenteral ernæring være en mulighed.