DERFOR MÅ DU IKKE TABE DIG, NÅR DU HAR KRÆFT

Vægttab og underernæring

Har du kræft, og oplever du samtidig et stort vægttab, er det meget alvorligt.

Underernæret og energiforladt
Korrekt og tilstrækkelig ernæring kan være afgørende for at komme godt igennem din kræftsygdom.

 

Undersøgelser viser, at hver femte kræftpatient dør af komplikationer, som skyldes underernæring snarere end af deres kræftsygdom. Desuden kan et vægttab som kræftramt have andre alvorlige konsekvenser. Derfor kan tidlig og den rette ernæring være afgørende for at komme godt igennem dit sygdomsforløb.

 

Under sygdom og behandling af cancer kan du opleve madlede og problemer med at kunne spise nok. Det skyldes blandt andet, at strålebehandling, operation eller kemoterapi kan give bivirkninger, der kan medføre problemer med at spise og/eller at optage føden. Når du er syg med kræft, sker der samtidig det, at kroppens energiomsætning og nedbrydning af proteiner bliver forøget. Derfor er der stor risiko for at tabe sig.

“Ernæring støtter og gør personen mere robust, i og efter sygdomsforløbet“

– Randi Tobberup, ledende klinisk diætist og ph.d.

Hvorfor må du ikke tabe dig, når du har kræft?

Uanset hvor meget du vejer før du bliver syg, er det meget vigtigt, at du ikke taber dig, når du har kræft. Også selv om du er overvægtig. Når du er syg, taber du nemlig primært muskelmasse og ikke fedt.

 

”Det er vigtigt at forstå, at når du taber dig, handler det først og fremmest om et muskeltab og ikke – som mange tror – et tab af fedtmasse. Muskeltab nedsætter immunforsvaret og øger risikoen for, at du ikke kan gennemføre din behandling. Desuden er muskeltab svært at genoprette, når du er syg,” fortæller Mette Holst, der er professor, forskningsleder og ph.d. i ernæring.

DERFOR TABER DU DIG, NÅR DU HAR KRÆFT

DERFOR TABER DU DIG, NÅR DU HAR KRÆFT

Læs hele artiklen arrow

Vægttab kan gøre din behandling umulig:

Hvis du taber dig i vægt, kan det medføre, at behandlingen af din kræftsygdom kan blive udskudt og/eller i nogle tilfælde må helt opgives, fordi din krop er blevet for svækket til at tåle behandlingen.

Vægttab øger risikoen for komplikationer:

Hvis du taber dig meget og har en dårlig ernæringstilstand, kan du risikere at få et længere og værre sygdomsforløb og indlæggelsestid. Derudover kan du også have øget risiko for komplikationer efter en operation som f.eks. infektioner og dårligere sårheling.

Underernæret og energiforladt
Hvis du først har tabt dig og er blevet underernæret, kan det være endnu sværere at spise.

Vægttab – en ond spiral:

Hvis du først har tabt dig og er blevet underernæret, kan det være endnu sværere at spise. Svigtende sultfornemmelse, som skyldes, at du ikke spiser ofte nok, og underernæring i sig selv kan gøre, at du mister din appetit. Du skal faktisk have mad for at blive sulten.

Den rette ernæring kan være afgørende

Korrekt og tilstrækkelig ernæring kan altså være afgørende for at komme godt igennem din kræftsygdom. Men ernæring kan ikke kurere sygdommen, det er behandlingens opgave.

 

”Ernæring skal støtte og gøre personen mere robust, i og efter sygdomsforløbet, og samtidig gøre kroppen mere modstandsdygtig i forhold til at klare sig igennem en behandling,” forklarer Randi Tobberup, der er ledende klinisk diætist og ph.d. i underernæring hos patienter med lungekræft.

 

Det er dog individuelt, hvordan ernæringsbehovet ser ud. Det afhænger blandt andet af typen af kræft og den behandling, du skal igennem. Det er vigtigt at huske, at dit ernæringsbehov kan ændre sig i takt med, at din behandlings-, sygdoms- og vægtsituation ændrer sig.

FÅR DU SOM KRÆFTPATIENT DEN RETTE ERNÆRING?

Download flowchart arrow
FÅR DU SOM KRÆFTPATIENT DEN RETTE ERNÆRING?

Kilder:

  • Arends J., et al. (2017)
    ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. 
  • Caro MMM., et al. (2007)
    Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients.
  • Dodson S., et al. (2011)
    Muscle wasting in cancer cachexia: clinical implications, diagnosis, and emerging treatment strategies.
  • Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, et al. (2016)
    Kost og Cancer – Rapport om kræftpatienters kost og ernæring.
  • Kræftens Bekæmpelse (2019)
    Kost.
  • Medical Nutrition International Industry (n.d)
    Cancer care: why nutrition matters.
  • Medical Nutrition International Industry (n.d)
    Implementation of the Europe’s Beating Cancer Plan: Integrate nutritional care to sustain the quality of life of cancer patients.
  • Medical Nutrition International Industry (2020)
    Oncology Dossier.
  • Paulsen GM., et al. (2014)
    Randomized trial of the effects of individual nutritional counseling in cancer patients.
  • Ravasco P., et al. (2007)
    Cancer waisting and quality of life react to early individualized nutritional counselling.

Andre relevante artikler