Vægttab og underernæring
Undersøgelser viser, at hver femte kræftpatient dør af komplikationer, som skyldes underernæring snarere end af deres kræftsygdom. Desuden kan et vægttab som kræftramt have andre alvorlige konsekvenser. Derfor kan tidlig og den rette ernæring være afgørende for at komme godt igennem dit sygdomsforløb.
Under sygdom og behandling af cancer kan du opleve madlede og problemer med at kunne spise nok. Det skyldes blandt andet, at strålebehandling, operation eller kemoterapi kan give bivirkninger, der kan medføre problemer med at spise og/eller at optage føden. Når du er syg med kræft, sker der samtidig det, at kroppens energiomsætning og nedbrydning af proteiner bliver forøget. Derfor er der stor risiko for at tabe sig.
– Randi Tobberup, ledende klinisk diætist og ph.d.
Uanset hvor meget du vejer før du bliver syg, er det meget vigtigt, at du ikke taber dig, når du har kræft. Også selv om du er overvægtig. Når du er syg, taber du nemlig primært muskelmasse og ikke fedt.
”Det er vigtigt at forstå, at når du taber dig, handler det først og fremmest om et muskeltab og ikke – som mange tror – et tab af fedtmasse. Muskeltab nedsætter immunforsvaret og øger risikoen for, at du ikke kan gennemføre din behandling. Desuden er muskeltab svært at genoprette, når du er syg,” fortæller Mette Holst, der er professor, forskningsleder og ph.d. i ernæring.
Som kræftramt er du i stor risiko for at tabe dig og blive underernæret. En ud af tre kræftramte oplever faktisk underernæring.
Læs hele artiklenHvis du taber dig i vægt, kan det medføre, at behandlingen af din kræftsygdom kan blive udskudt og/eller i nogle tilfælde må helt opgives, fordi din krop er blevet for svækket til at tåle behandlingen.
Hvis du taber dig meget og har en dårlig ernæringstilstand, kan du risikere at få et længere og værre sygdomsforløb og indlæggelsestid. Derudover kan du også have øget risiko for komplikationer efter en operation som f.eks. infektioner og dårligere sårheling.
Hvis du først har tabt dig og er blevet underernæret, kan det være endnu sværere at spise. Svigtende sultfornemmelse, som skyldes, at du ikke spiser ofte nok, og underernæring i sig selv kan gøre, at du mister din appetit. Du skal faktisk have mad for at blive sulten.
Korrekt og tilstrækkelig ernæring kan altså være afgørende for at komme godt igennem din kræftsygdom. Men ernæring kan ikke kurere sygdommen, det er behandlingens opgave.
”Ernæring skal støtte og gøre personen mere robust, i og efter sygdomsforløbet, og samtidig gøre kroppen mere modstandsdygtig i forhold til at klare sig igennem en behandling,” forklarer Randi Tobberup, der er ledende klinisk diætist og ph.d. i underernæring hos patienter med lungekræft.
Det er dog individuelt, hvordan ernæringsbehovet ser ud. Det afhænger blandt andet af typen af kræft og den behandling, du skal igennem. Det er vigtigt at huske, at dit ernæringsbehov kan ændre sig i takt med, at din behandlings-, sygdoms- og vægtsituation ændrer sig.
Gennemgå spørgsmålene i flowchartet, og bliv klogere på, om du får den rette ernæring.
Som kræftramt er det vigtigt at vedligeholde sit vægt- og ernæringsniveau.
Når du er syg med kræft, kan bivirkninger såsom diarré, forstoppelse eller madlede gøre det svært at få nok ernæring.
Mange tror fejlagtigt, at de skal spise mange grøntsager og leve efter de almindelige kostråd. Men for en person med kræft er sund mad ikke det samme som for en person, der er rask.