5 MYTER OM KOST, ERNÆRING OG KRÆFT

Hverdagsråd

Der findes desværre mange myter om kost og ernæring til kræftramte.

Underernæret og energiforladt
Du bør ikke acceptere et vægttab uden at tage kampen op og gøre alt, hvad du kan for at bevare din normalvægt.

 

Mange tror fejlagtigt, at de skal spise mange grøntsager og leve efter de almindelige kostråd. Men for en person med kræft er sund mad ikke det samme som for en person, der er rask.

Bliv klogere på at skelne myter fra fakta her.

1. Det er normalt at tabe sig, når du har kræft

Rigtigt – men et vægttab kan have alvorlige konsekvenser for dit forløb!

 

Et vægttab eller direkte underernæring ses meget hyppigt og kan forekomme ved alle kræftformer. Men det kan være alvorligt at tabe sig, når du har kræft. Det kan blandt andet medføre, at din behandling bliver vanskelig og øger tillige risikoen for komplikationer. Det er derfor utrolig vigtigt, at du hverken taber dig før, under eller efter dit kræftforløb.

 

Det betyder, at du ikke bør acceptere et vægttab uden at tage kampen op og gøre alt, hvad du kan for at bevare din normalvægt.

 

Få hjælp til at bevare din normalvægt, når du har kræft, i artiklen her.

2. Du må godt tabe dig, hvis du er overvægtig og har kræft

Forkert!

 

Det er vigtigt, at du ikke taber dig, når du er syg! Det gælder, uanset om du vejer 10 eller 20 kilo for meget. Under sygdom taber du nemlig ikke kun fedt, men i høj grad også din muskelmasse, som er med til at opretholde din krops funktioner – heriblandt immunforsvaret og kredsløbet. Her kan du læse mere om, hvorfor du taber dig, når du har kræft.

 

Når du holder vægten, kommer du bedst muligt igennem sygdoms- og behandlingsforløbet og forebygger alvorlige komplikationer som infektioner og følgesygdomme.

ERNÆRING ER VIGTIGERE, END DU TROR

Download pjece arrow
ERNÆRING ER VIGTIGERE, END DU TROR

3. Det er vigtigt at spise sund kost med grøntsager, når du har kræft

Forkert!

 

Kræftsygdommen og den kirurgiske eller medicinske behandling kan tære på kroppen, og du skal derfor fokusere mere på at få mad med meget protein og energi, end på om du får grøntsager nok.

 

Grøntsager og frugt er sundt, men indeholder ikke så meget energi. Derfor kan du få svært ved at spise tilstrækkeligt, hvis du fylder dig med grønt. Tænk derfor i stedet på at spise noget, du har let ved at spise og som indeholder rigeligt med energi og protein. Find opskrifter på protein- og energirig mad her.

4. Du bør ikke spise sukker, når du har kræft

Forkert!

 

Hvis du ikke tilfører kroppen energi via kosten, så vil kræftcellerne tære på kroppens energidepoter, herunder muskelmassen. Da de raske celler også har brug for næring, er det derfor vigtigt at spise nok af alle næringsstoffer – kulhydrat, protein og energi. Og da sukker er rig på kulhydrater, så gælder det også for sukker.

Underernæret og energiforladt
Du skal altid rådføre dig med din læge, før du begynder at tage kosttilskud.

5. Du skal spise kosttilskud og antioxidanter, når du har kræft

Både og – tal med din læge!

 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der ingen officielle anbefalinger om, hvornår eller hvorvidt det er en god idé at spise kosttilskud med antioxidanter. Som udgangspunkt er det vigtigt, at du er forsigtig med at tage kosttilskud, når du har kræft, da det i nogle tilfælde kan påvirke virkningen af den kræftbehandling, du får. Derfor skal du altid rådføre dig med din læge, før du begynder at tage kosttilskud.

Kilder:

  • Arends J., et al. (2017)
    ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. 
  • Caro MMM., et al. (2007)
    Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients.
  • Dodson S., et al. (2011)
    Muscle wasting in cancer cachexia: clinical implications, diagnosis, and emerging treatment strategies.
  • Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, et al. (2016)
    Kost og Cancer – Rapport om kræftpatienters kost og ernæring.
  • Kræftens Bekæmpelse (2019)
    Kost.
  • Medical Nutrition International Industry (n.d)
    Cancer care: why nutrition matters.
  • Medical Nutrition International Industry (n.d)
    Implementation of the Europe’s Beating Cancer Plan: Integrate nutritional care to sustain the quality of life of cancer patients.
  • Medical Nutrition International Industry (2020)
    Oncology Dossier.
  • Paulsen GM., et al. (2014)
    Randomized trial of the effects of individual nutritional counseling in cancer patients.
  • Ravasco P., et al. (2007)
    Cancer waisting and quality of life react to early individualized nutritional counselling.

Andre relevante artikler