Gode råd om kost til dig med kræft

Ernæring bør være et vigtigt fokus for alle der kæmper med kræft. Den rette ernæring kan være afgørende for at komme godt igennem sygdommen. Desuden er en god ernæringstilstand med til at sikre, at man kan klare sine behandlinger og hurtigere komme sig. Men mange kræftpatienter taber sig, bl.a. fordi de har svært ved at få den rette og tilstrækkelige ernæring. Det er problematisk, da det kan komplicere forløbet og vanskeliggøre behandling eller operation.

Er du i behandling for kræft, kan du i de fleste kommuner bede om vejledning fra en diætist i at få den rette kost og til at holde vægten. Du kan forhøre dig om dette hos din behandlende læge. Du kan tillige få hjælp via sygehuset.

Her nedenfor kan du desuden læse de vigtigste råd om ernæring i forbindelse med kræftbehandling.

 

Kostpyramiden er vendt på hovedet

Er du syg med kræft, har du brug for en anden sammensætning af din mad, end du plejer. Stofskiftet stiger, og du har brug for mere næring end sædvanlig. Det er særlig vigtigt, at du får tilstrækkeligt protein og energi. Protein er især vigtig for at kunne opbygge muskler.

Sådan kan du få mere protein og energi:

  • Spis mange små måltider i løbet af dagen
  • Spis mere fisk og lyst kød
  • Kom to lag pålæg eller ost på brødet
  • Damp dine grøntsager og kom smør på
  • Drik mælk til pillerne i stedet for vand
  • Spis avocado og nødder, der er rige på energi og gode fedtsyrer
  • Kom ekstra olie på salaten
  • Supplér med ernæringsdrikke

 

Du må ikke tabe dig

På de fleste hospitaler er de meget opmærksomme på, at du som kræftpatient ikke taber dig. Og det er der en rigtig god grund til. Som kræftpatient vil det typisk være muskelmasse, du taber, og den har du brug for til at stå imod sygdommen og behandlingen. Så det er vigtigt, at du holder vægten. Snak med din læge, hvis du taber dig.

For at bevare din muskelmasse, er det vigtigt, at du som kræftpatient bevæger dig hver dag. Er du meget afkræftet kan det være en mindre gåtur, men bare det at komme ud af sengen kan være afgørende. Lidt bevægelse er bedre end slet ingen.

 

Medicinsk ernæring kan være en hjælp

Det kan være svært at finde overskuddet til at få spist tilstrækkeligt, når man er syg og måske har kvalme, madlede eller smagsforstyrrelser. Og det er helt forståeligt. Har du ikke overskuddet til at få spist tilstrækkeligt, kan du supplere dine måltider med ernæringsdrikke. Det kan også være en mulighed at få ernæring via sonde eller drop, hvis det ikke er muligt at spise tilstrækkeligt. Kontakt din læge for yderlig hjælp og information.

 

Råd til pårørende

Det er omsorgsfuldt når du nøder din pårørende til at spise mere, men det er vigtigt ikke at presse for hårdt på. Bak i stedet op og støt den syge i at få mange små måltider med nok protein og energi. Den manglende lyst til mad kommer ikke af uvilje.

Det sociale aspekt i måltidet kan også være vigtig i forhold til at få spist. Er den kræftsyge eksempelvis enlig, kan det være en god idé som pårørende at komme forbi til mad eller at tage boller med smør med til eftermiddagskaffen.