Sondeernæring (sondemad) mod vægttab og underernæring ved kræft

Hvad er sondeernæring (sondemad)?

Ved sondeernæring tilføres næringsstoffer gennem sonden direkte til mavesækken. Sonden kan enten:

  • Føres gennem næsen og ned til mavesækken
  • Anlægges direkte gennem huden på maven og ind til mavesækken ved en lille operation (PEG sonde)

PEG-sonden er ideel, hvis du har brug for sondeernæring gennem længere tid.

Hvorfor skal man have sondeernæring (sondemad)?

Hvis du ikke kan indtage tilstrækkelig næring selv, har du mulighed for at få suppleret eller erstattet dit indtag af ernæring gennem en ernæringssonde. Det kalder man også enteral ernæring eller sondeernæring (sondemad).

 Hvor lang tid skal man have sonderernæring?

Sondeernæring kan gives både i perioder, som supplement til almindelig mad og som fuldstændig/eneste ernæring.

Det er din læge og kliniske diætist, der er med til at vurdere, om du har behov for at få anlagt en sonde. Det er også dem, der sikrer, at du får den mængde og type af sondeernæring, der passer til dit ernæringsbehov.

Læs folderen:
Ernæring er vigtigere, end du tror (pdf)

En hverdag med sondeernæring

Du kan opretholde en normal livsstil, mens du får sondeernæring. Du eller dine pårørende kan oplæres i, hvordan I håndterer og renholder sonden derhjemme. Alternativt kan du få hjælp af en hjemmesygeplejerske.

Der er mange patienter, der ikke ønsker at få sondeernæring, da det virker skræmmende, og får dem til at føle sig ekstra syge. Mange oplever dog, at de bliver glade for at få sondeernæring, da de får mere energi og overskud både til evt. at spise lidt selv og fokusere på andre ting end mad/ernæring.

Tilskud til sondeernæring

Du kan få et tilskud på 60% til sondeernæring og remedier, når du skal have sondeernæring derhjemme. Det kræver, at de relevante produkter og remedier udskrives på en grøn recept. Du kan aflevere recepten på apoteket eller få hjælp til bestilling via personalet på hospitalet.