Når du har kræft og appetitten svigter, kan du gennem kostvejledning og ernæringsterapi få hjælp til at holde vægten.
Kostvejledning har fokus på at dække dit behov for energi og protein samt vitaminer og mineraler, så du kan holde vægten. Vejledningen kan foregå, når du er:
Du kan få professionel hjælp til at finde de rette løsninger til din situation og behov. Normalt er det gratis at få kostvejledning, hvis det tilbydes. Du kan bede om hjælp via din læge, kommunalt tilbud eller på hospitalet via en klinisk diætist eller sygeplejerske, da du i de fleste tilfælde vil være berettiget til vejledning her.
Nogle patienter vælger også selv at få hjælp via en privatpraktiserende, autoriseret, klinisk diætist eller anden ernæringsprofessionel.
Ernæringsterapi er målrettede kostændringer, som er med til at forebygge eller behandle nedsat appetit under sygdomme som for eksempel kræft.
Ernæringsterapi kan foregå hos en klinisk diætist eller en anden sundhedsfaglig person og vil ofte have fokus på at finde en energi- og proteinrig kost, som du godt kan lide. Desuden kan I sammen finde inspiration og ideer til små, hyppige måltider og planlægge, hvad du kan spise, samt hvad din fysiske aktivitet i løbet af en dag kræver.
Der kan også være behov for de såkaldt berigede mad og drikkevarer, så du har mulighed for at få dækket dine ernæringsbehov. Berigede mad og drikkevarer kan være forskellige ernæringsdrikke, -cremer, desserter, og is, som kan passe til dine smagsløg og til dit sygdomsforløb. Læs mere om ernæringsdrikke og -cremer.
Kan du ikke selv indtage tilstrækkelig ernæring via mad og drikke suppleret med ernæringsdrikke, kan du få hjælp til ernæring på andre måder. Det kan være gennem en ernæringssonde eller via et drop, hvor ernæringen gives i en blodåre. Spørg selv efter mulighederne tidligt i forløbet, så du sammen med din behandler kan finde de rigtige løsninger.
Læs folderen:
Ernæring er vigtigere, end du tror (pdf)
I forbindelse med en kræftdiagnose bør du spørge læge eller sygeplejerske til råds om hvad der er den rigtige kost for dig – uafhængigt af om du i forvejen er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.
Bed om at tale med en klinisk diætist, hvis du er bekymret for din vægt eller for, hvordan kosten kan påvirke dit sygdomsforløb. Læger, kliniske diætister og sygeplejersker har i reglen ansvaret for at vurdere, hvornår du har brug for hjælp til at administrere din ernæring. Men det er også vigtigt, at du selv kender dine muligheder.