Kostvejledning og ernæringsterapi ved vægttab og underernæring hos kræftpatienter

Når du har kræft og appetitten svigter, kan du gennem kostvejledning og ernæringsterapi få hjælp til at holde vægten.

 

Kostvejledning så du kan holde vægten

Kostvejledning har fokus på at dække dit behov for energi og protein samt vitaminer og mineraler, så du kan holde vægten. Vejledningen kan foregå, når du er:

  • indlagt i ambulant behandling
  • hos din egen læge
  • på et sundhedscenter/-hus i din hjemkommune.

Du kan få professionel hjælp til at finde de rette løsninger til din situation og behov. Normalt er det gratis at få kostvejledning, hvis det tilbydes. Du kan bede om hjælp via din læge, kommunalt tilbud eller på hospitalet via en klinisk diætist eller sygeplejerske, da du i de fleste tilfælde vil være berettiget til vejledning her.

Nogle patienter vælger også selv at få hjælp via en privatpraktiserende, autoriseret, klinisk diætist eller anden ernæringsprofessionel.

 

Ernæringsterapi – mod nedsat appetit ved kræft

Ernæringsterapi er målrettede kostændringer, som er med til at forebygge eller behandle nedsat appetit under sygdomme som for eksempel kræft.

Ernæringsterapi kan foregå hos en klinisk diætist eller en anden sundhedsfaglig person og vil ofte have fokus på at finde en energi- og proteinrig kost, som du godt kan lide. Desuden kan I sammen finde inspiration og ideer til små, hyppige måltider og planlægge, hvad du kan spise, samt hvad din fysiske aktivitet i løbet af en dag kræver.


Ernæringsdrikke og ernæringscremer
– til dit sygdomsforløb

Der kan også være behov for de såkaldt berigede mad og drikkevarer, så du har mulighed for at få dækket dine ernæringsbehov. Berigede mad og drikkevarer kan være forskellige ernæringsdrikke, -cremer, desserter, og is, som kan passe til dine smagsløg og til dit sygdomsforløb. Læs mere om ernæringsdrikke og -cremer.

 

Ernæringssonde – når du ikke selv kan indtage nok næring

Kan du ikke selv indtage tilstrækkelig ernæring via mad og drikke suppleret med ernæringsdrikke, kan du få hjælp til ernæring på andre måder. Det kan være gennem en ernæringssonde eller via et drop, hvor ernæringen gives i en blodåre. Spørg selv efter mulighederne tidligt i forløbet, så du sammen med din behandler kan finde de rigtige løsninger.

Læs folderen:
Ernæring er vigtigere, end du tror (pdf)

Kræft og vægttab – hvad kan du selv gøre?

I forbindelse med en kræftdiagnose bør du spørge læge eller sygeplejerske til råds om hvad der er den rigtige kost for dig – uafhængigt af om du i forvejen er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.

Bed om at tale med en klinisk diætist, hvis du er bekymret for din vægt eller for, hvordan kosten kan påvirke dit sygdomsforløb. Læger, kliniske diætister og sygeplejersker har i reglen ansvaret for at vurdere, hvornår du har brug for hjælp til at administrere din ernæring. Men det er også vigtigt, at du selv kender dine muligheder.

Gode råd til din ernæring som kræftpatient:

  • Hvis du taber dig pludseligt eller mere end 5% af din normale kropsvægt i forbindelse med din kræftsygdom, bør du gøre din læge eller sygeplejerske opmærksom på det og bede om en ernæringsplan og en samtale med en klinisk diætist.
  • Søg vejledning hos en patientorganisation/-forening, som kan støtte og rådgive dig om kost og ernæring, motion, mangel på appetit og mange andre aspekter forbundet med kræft
  • Tag gerne en pårørende med til samtaler om din sygdom, så du får hjælp til at huske alle informationer, som du får. De kan støtte dig og hjælpe dig med at tage stilling til, hvilken hjælp I skal efterspørge, f.eks. i forhold til ernæring og vægt
  • Vær opmærksom på din krop. Sult er aldrig en løsning, og din krop har brug for næring for at kunne stå imod sygdom og klare behandling.
  • Husk, at du stadig har brug for næring, selv om du er overvægtig. Man kan godt være fejlernæret eller få et usundt vægttab, selvom man er overvægtig.
  • Det kan være svært at spise og drikke tilstrækkeligt, når du har en kræftsygdom. Supplér derfor gerne med ernæringsdrikke eller andre ernæringsprodukter, som fås med tilskud på den grønne recept. Bed din læge eller hospitalet om hjælp.
  • Husk, at hvis det virker uoverkommeligt at spise nok, er det endnu vigtigere, at du beder om hjælp og får råd omkring supplementer til den daglige kost.