DERFOR TABER DU DIG, NÅR DU HAR KRÆFT

Vægttab og underernæring

Som kræftramt er du i stor risiko for at tabe dig og blive underernæret. En ud af tre kræftramte oplever faktisk underernæring.

Underernæret og energiforladt
Kræftsygdom, behandling af den og eventuelle bivirkninger medfører, at du har et større behov for energi og protein, end da du var rask.

 

Der er forskellige grunde til, at du kan lide af vægttab og underernæring i forbindelse med dit kræftforløb. Det kan bl.a. skyldes, at sygdommen og behandlingen tærer på kroppen, at kroppen har brug for mere energi, eller at du har bivirkninger, som gør det svært at spise nok.

Vægttab i forbindelse med kræft svækker dit immunforsvar

Proteiner vedligeholder kroppens muskler og væv. Når du bliver syg, sker der en øget nedbrydning af kroppens proteiner. Nedbrydningen bliver værre, hvis du ikke indtager den kost, som din krop har brug for. Det betyder, at blandt andet muskelvævet bliver nedbrudt, og kroppens muskler i f.eks. ben, arme og hjerte bliver svækket. Dette tab af muskelvæv kan også have betydning for dit immunforsvar, som aftager i takt med, at sygdommen og eventuel behandling tærer på kroppen. Det vil sige, at din krops evne til at modstå og bekæmpe infektioner og sygdomme bliver dårligere, når du har kræft.

Kroppen har behov for mere energi

Kræftsygdom, behandling af den og eventuelle bivirkninger medfører, at du har et større behov for energi og protein, end da du var rask. Din krop består af millionvis af celler, som lever og bliver vedligeholdt og fornyet gennem energi og næringsstoffer fra den kost, du spiser.

 

Kræftceller har et højt stofskifte. Kræftcellerne vil altid tage den energi, de har brug for. Så de ”stjæler” faktisk af den energi, som kroppen skulle have brugt på noget andet – nemlig de sunde celler.

 

Derfor har din krop brug for mere energi via kosten for at opretholde sine funktioner til de raske celler, så de ikke kommer i en mangeltilstand og derved ikke fungerer, som de skal.

Underernæret og energiforladt
Udover at selve kræftsygdommen kan tære på kroppen, kan bivirkninger fra f.eks. strålebehandling og kemoterapi også medfører vægttab og underernæring.

Kræftbehandling stresser kroppen

I forbindelse med en operation for kræft vil kroppen ofte reagere ved at blive stresset. Dette forøger kroppens behov for energi og protein endnu mere. Samtidig kan en operation medføre problemer med at fordøje og udnytte den mad, du spiser.

Bivirkninger påvirker appetitten

Udover at selve kræftsygdommen kan tære på kroppen, kan bivirkninger fra f.eks. strålebehandling og kemoterapi også medfører vægttab og underernæring. Bivirkninger – for eksempel i form af kvalme og opkastning – kan gøre det at spise til en uoverskuelig, og til tider, umulig opgave. Hvis du har mistet appetitten under din sygdom, er det vigtig, at du får hjælp til at holde vægten. Få gode råd om, hvordan du kan bevare din normalvægt trods slemme bivirkninger her.

Bivirkninger, der kan gøre det svært og smertefuldt at spise:

  • Kvalme og opkast
  • Nedsat appetit/madlede
  • Træthed
  • Metalsmag i munden
  • Diarré
  • Forstoppelse
  • Gener i mund, hals og svælg (i form af
    mundtørhed, blødning, mundsvamp og sår)
  • Bekymringer og nedtrykthed
  • Smerter

“Et vægttab på 3-5 % kan have alvorlig betydning. Vejer du 70-80 kg, svarer det til 2-4 kg“

– Andreas Carus, onkolog

Visse kræftformer øger risiko for vægttab og underernæring

Ved nogle former for kræft er du særligt udsat for stort vægttab og underernæring. Det drejer sig specifikt om: lungekræft, tarmkræft, endetarmskræft, tyktarmskræft, bugspytkirtelkræft, mundhulekræft, mavekræft og kræft i halsen. Dog ses vægttab ved alle kræftformer, så det er vigtigt at være opmærksom på at holde sin vægt både før, under og efter behandling. Læs mere om, hvorfor du ikke må tabe dig, når du har kræft, her.

Er det muligt at forebygge vægttab hos kræftramte?

Det korte svar er; ja, men her er det afgørende med tidlig opstart med ernæringstilskud. Det betyder, at du skal være opmærksom på vægt og ernæringstilstand, så et vægttab er muligt at opdage tidligt, og det kan bremses i god tid.

 

Det er vigtigt at huske, at jo mere patienter bliver klædt på med viden om, hvor vigtigt ernæring er, jo bedre hjælp kan de også bede om,” fortæller Mette Holst, der er professor, forskningsleder og ph.d. i ernæring.

Kilder:

  • Arends J., et al. (2017)
    ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. 
  • Caro MMM., et al. (2007)
    Nutritional intervention and quality of life in adult oncology patients.
  • Dodson S., et al. (2011)
    Muscle wasting in cancer cachexia: clinical implications, diagnosis, and emerging treatment strategies.
  • Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, et al. (2016)
    Kost og Cancer – Rapport om kræftpatienters kost og ernæring.
  • Kræftens Bekæmpelse (2019)
    Kost.
  • Medical Nutrition International Industry (n.d)
    Cancer care: why nutrition matters.
  • Medical Nutrition International Industry (n.d)
    Implementation of the Europe’s Beating Cancer Plan: Integrate nutritional care to sustain the quality of life of cancer patients.
  • Medical Nutrition International Industry (2020)
    Oncology Dossier.
  • Paulsen GM., et al. (2014)
    Randomized trial of the effects of individual nutritional counseling in cancer patients.
  • Ravasco P., et al. (2007)
    Cancer waisting and quality of life react to early individualized nutritional counselling.

Andre relevante artikler