Alvorligt syge patienter i Region Syddanmark mangler viden om ernæring

Govarde.dk, 19. maj 2020, af Kim Schou

Infektioner, genindlæggelser og udskydelser af behandlinger.
Vægttab blandt patienter med alvorlige sygdomme som kræft og KOL kan have store konsekvenser, og for nogle kan det være fatalt. Alligevel er det de færreste patienter med kræft eller KOL i Region Syddanmark, der ved, hvilken kost de bør spise for at få nok ernæring og undgå vægttab, viser ny undersøgelse blandt kræft- og KOL-patienter foretaget af YouGov på vegne af brancheorganisationen FMF*. Næsten en femtedel af patienterne (19%) svarer i undersøgelsen, at de ikke ved, hvad de bør spise, og halvdelen (51%) mener, at man skal spise mest grøntsager og frugt, hvilket ikke nødvendigvis er hensigtsmæssigt, hvis man har brug for en proteinrig og energitæt ernæring.

Praktiserende læge Charlotte Bøving fra Varde oplevede selv utilstrækkelig information om ernæring, da hun var syg med en kræftsygdom. Da hun var indlagt, fik hun ikke noget at vide om, hvad hun burde spise for at sikre nok og korrekt ernæring, selvom hun tabte sig, fortæller Charlotte Bøving:

– Jeg har ikke snakket med nogen om kost og ernæring i forbindelse med nogle af mine indlæggelser. Jeg fortsatte mine normale sunde kostvaner med meget fiberrig mad, for der var ingen, der havde gjort mig opmærksom på, at man bør spise anderledes, når man er alvorligt syg og sengeliggende. Så jeg endte med at blive genindlagt med tarmslyng, fortæller hun.

Læs hele artiklen her.