Kræft, vægttab og underernæring – sådan hænger det sammen

Kræft giver stor risiko for underernæring

Kræftsygdom tærer på kroppen. Vær derfor opmærksom på at holde din vægt både før, under og efter behandling.

Du er i stor risiko for at tabe dig og blive underernæret, når du får kræft. Underernæring er den mest almindelige komplikation til kræft, og ved nogle former for kræft oplever flere end otte ud af ti, at de taber sig. Men hvorfor er det egentlig?

Kræft gør det svært for kroppen at bekæmpe sygdomme

Kroppens muskler og væv vedligeholdes af proteiner. Når du bliver syg, sker der en øget nedbrydning af kroppens proteiner. Dette forværres, hvis du ikke indtager den kost, som din krop har brug for. Det betyder, at bl.a. muskelvævet nedbrydes, og kroppens muskler i f.eks. ben, arme og hjertet svækkes. Muskelnedbrydningen har stor betydning for dit immunforsvar, der aftager i takt med, at sygdommen tærer på kroppen. Din krops evne til at modstå og bekæmpe infektioner og sygdomme bliver kort sagt dårligere, når du har kræft. Og derfor har du sværere ved at bekæmpe sygdomme, når du har kræft.

Din krop har brug for mere energi via kosten

Din krop består af millionvis af celler, som lever, vedligeholdes og fornyes gennem energi og næringsstoffer fra den kost, som du spiser.

Kræftceller har et højt stofskifte. Det betyder, at de har behov for meget energi og brændstof for at forny sig. Kræftcellerne vil altid tage den energi, de har brug for, så man kan sige, at de ”stjæler” af den energi, som kroppen skulle have brugt på noget andet – nemlig de sunde celler. Derfor har din krop brug for mere energi via kosten for at opretholde sine funktioner til de raske celler, således at de ikke kommer i en mangeltilstand, og derved ikke fungerer, som de skal.

Nogle kræftformer øger risikoen for underernæring

Især ved kræft i hoved eller hals, i mave eller tarm samt i lunger eller bugspytkirtel er du særligt udsat for store vægttab. Dog ses vægttab ved alle kræftformer, så du kan med fordel gøre en indsats for at holde vægten oppe under sygdommen.

Læs folderen:
Ernæring er vigtigere, end du tror (pdf)