Gode råd til kostvejledning og ernæringsterapi

Når appetitten svigter, kan du gennem kostvejledning og ernæringsterapi få hjælp til at holde vægten. Du kan have brug for professionel hjælp til at finde de rette løsninger til din situation og behov, så spørg din sygeplejerske, diætist eller læge om hjælp.

Ernæringsterapi

Ernæringsterapi er målrettede kostændringer, som er med til at forebygge eller behandle sygdom. Kostvejledning hos en diætist eller en anden sundhedsfaglig person vil ofte have fokus på at finde den energirige kost, som du godt kan lide. Desuden kan I sammen finde inspiration og ideer til små, hyppige måltider og planlægge, hvad du kan spise, samt hvad din fysiske aktivitet i løbet af en dag kræver. Ofte kan I også finde den slags ernæringsdrikke, som passer bedst til dine smagsløg, så det er realistisk, at du har mulighed for at indtage næring nok.

Kan du ikke selv indtage tilstrækkelig ernæring via fødevarer og ernæringsdrikke, kan du f.eks. få hjælp til ernæring gennem en sonde (se afsnittet om sondeernæring) eller et drop (se afsnittet om parenteral ernæring). Spørg selv efter mulighederne tidligt i forløbet, så du sammen med din behandler kan finde de rigtige løsninger.

Kostvejledning

Kostvejledning har fokus på at dække dit behov for energi, proteiner og mineraler, så du kan holde vægten. Vejledningen kan ske, når du er indlagt, i ambulant behandling, hos din egen læge eller på et center for kræft og sundhed.

Normalt er det gratis at få kostvejledning, hvis det tilbydes, men nogle patienter vælger også selv at få hjælp via en privat diætist eller anden ernæringsprofessionel. Prøv først at bede om hjælp via din læge eller på hospitalet, da du under de fleste tilfælde vil være berettiget til vejledning hos en professionel.


kostvejledning

I forbindelse med en kræftdiagnose bør du spørge din sygeplejerske, diætist eller læge til råds om ernæring – uafhængig af, hvordan din vægt ser ud

 

Ernæringsdrikke og -cremer

Hvis du ikke kan spise nok via måltider og mellemmåltider, kan du supplere din kost med ernæringsdrikke og ernæringscremer. De hjælper dig med at få de kalorier, proteiner, mineraler og vitaminer, som kroppen har brug for, når du er syg.

Ernæringsdrikke og -cremer fås i flere varianter og med forskellig smag, som passer netop dit behov. Skal du eksempelvis igennem en operation, vil din krop have brug for ekstra protein, og du kan vælge en ernæringsdrik med et ekstra højt proteinbehov. Har du kvalme, kan du vælge en syrlig ernæringsdrik eller -creme.


Ernæringsdrikke-og--cremer

Prøv en ernæringscreme som alternativ til mellemmåltidet


Bed om hjælp

Du kan spørge din læge, plejepersonalet eller diætist til råds, hvis du er indlagt. De kan hjælpe dig med at vælge den rigtige ernæringsdrik.

Hvis du bliver udskrevet eller er i ambulant behandling, kan ernæringsdrikke eller ernæringscremer være et godt valg til at holde vægten. Ernæringsdrikke og -cremer kan du få udskrevet på en såkaldt grøn recept, og vil derved få dækket 60 % af udgiften. Du kan spørge din læge, hospitalet eller apoteket om hjælp.


Forebyg vægttab med ernæringsdrikke

Benyt også gerne tiden inden opstart af behandling og mellem behandlingerne til at få ekstra næring og energi ved at supplere din kost med ernæringsdrikke, så du forebygger vægttab så godt som muligt.

Hvis du er udskrevet fra hospitalet eller i ambulant behandling, kan du bede din sygeplejerske, diætist eller læge om en grøn recept på ernæringsdrikke- eller cremer.


mund_hals

Prøv en ernæringsdrik hvis du f.eks. har problemer med at spise almindelig mad. Den giver dig al den næring og energi, du behøver.


Sondeernæring

Hvis du ikke kan indtage tilstrækkelig næring selv, har du mulighed for at få et supplement ved hjælp af en sonde, også kaldet enteral ernæring eller sondeernæring.

Ved sondeernæring indføres næringsstoffer med sonde direkte til mavesækken. Sonden kan enten:

 • føres gennem næsen og ned til mavesækken
 • indlægges direkte gennem huden og til mavesækken (PEG sonde)

PEG sonden er ideel, hvis du har brug for sondeernæring gennem længere tid.

Sondeernæring kan gives periodevis og både som et supplement til almindelig mad og som fuldstændig ernæring.

Det er din læge og diætist, der er med til at vurdere, om du har behov for at få anlagt en sonde. Det er også dem, der sikrer, at du får den mængde og type sondeernæring, der passer til dit ernæringsbehov.


sonde

Kan du ikke spise tilstrækkeligt selv, kan du forebygge vægttab med sondeernæring. Spørg din sygeplejerske, diætist eller læge til råds.


Normal livsstil med sondeernæring

Du kan opretholde en normal livsstil, mens du får sondeernæring. Du eller din pårørende kan oplæres i, hvordan I håndterer og renholder sonden derhjemme. Alternativt kan du får hjælp af en hjemmesygeplejerske.


Mere energi og overskud

Der er mange patienter, der ikke ønsker at få sondeernæring, da det virker skræmmende, og får dem til at føle sig ekstra syge. Mange oplever dog, at de bliver glade for sondeernæring, da de oplever at få mere energi og i sidste ende overskud til at spise selv.

”Langsomt begyndte vægten at stige, og jeg fik det bedre. Vægtøgningen gjorde, at jeg kunne begynde på den medicinske behandling igen”.
– Kræftpatient


Tilskud til sondeernæring

Du kan få tilskud på 60 % til sondeernæring i hjemmet. Dette kan ligesom ernæringsdrikke og -cremer udskrives på en såkaldt grøn recept.


Parenteral ernæring

Ved parenteral ernæring får du næringsstofferne uden om tarmen og direkte ind i blodbanen med et drop, som føres ind i en vene via et kateter. Parenteral ernæring kan anvendes, hvis du ikke selv er i stand til at spise nok eller få sondeernæring. I disse situationer er parenteral ernæring løsningen for at hjælpe til med at dække kroppens behov for energi og næringsstoffer.

Parenteral ernæring kan gives i et varierende tidsinterval.

 • Nogle personer har brug for det under en uge og andre i en længere periode.
 • Hvad du har brug for, afhænger af din sygdom, dit kostindtag og dit behov for energi og næringsstoffer.


"Behandlingen med parenteral ernæring stoppede mit vægttab øjeblikkeligt, og jeg begyndte langsom at tage på igen."


Normal livsstil med parenteral ernæring

Der er mulighed for at blive oplært i at håndtere parenteral ernæring, så du kan få det med hjem og i høj grad gøre de ting, du plejer. Hvis du eller din familie ikke kan oplæres, kan I få hjælp af en hjemmesygeplejerske.

”Hospitalet oplærte min kone i at håndtere ernæringen gennem kateteret og holde det rent, så jeg kunne få ernæringen hjemme”.
– Kræftpatient


En lettelse at få hjælp til ernæring

Mange patienter der får parenteral ernæring, oplever det som en lettelse, idet de ikke skal forsøge at tvinge sig selv til at spise den mad, de slet ikke kan overskue. Nogle får endda ekstra appetit og begynder selv at spise.

”Det, at jeg fik hjælp til ekstra ernæring, gav mig både appetitten på mad og livet igen. For første gang i lang tid er min kone og jeg klar til at planlægge længere frem i tiden igen”
– Kræftpatient


Kend dine muligheder

Læger, diætister og sygeplejersker bærer i reglen ansvaret for at vurdere, hvornår du har brug for hjælp til at administrere din ernæring. Det er dog vigtigt, at du selv kender dine og din pårørendes muligheder for ernæring, når du er syg, da du selv spiller en vigtig rolle i forhold til at forebygge vægttab og spørge efter de rigtige hjælpemidler.


Hvad kan du selv gøre?

 • I forbindelse med en kræftdiagnose bør du spørge lægen eller sygeplejersken til råds om kost - uafhængigt af om du i forvejen er tynd eller tyk. Bed om at tale med en diætist, hvis du synes, du har problemer med vægten eller er bekymret for, hvordan det kan påvirke dit sygdomsforløb

 • Hvis du taber dig pludseligt eller mere end 5 % af din normale kropsvægt i forbindelse med din sygdom, bør du gøre din læge eller sygeplejerske opmærksom på det og bede om en ernæringsplan

 • Søg vejledning hos en patientorganisation, som kan støtte og rådgive dig om kost og ernæring, motion, mangel på appetit og mange andre aspekter forbundet med kræft

 • Tag gerne en pårørende med til samtaler om din sygdom, så du får hjælp til at huske alle informationer, som du får. Det kan også støtte dig til at få overskud til de ting, som kan være svære at tage stilling til oven i sygdommen, som f.eks. ernæring og vægt

 • Vær opmærksom på din krop. Sult er aldrig en løsning, og din krop har brug for næring for at kunne modarbejde sygdom og være modtagelig over for behandling. Det gælder også, hvis du i forvejen er overvægtig. Man godt kan være fejlernæret, selvom man er overvægtig eller få et usundt vægttab

 • Det kan være svært at indtage nok næring ved at spise, når du har kræft. Supplér derfor gerne med ernæringsdrikke eller andre ernæringsprodukter, som fås med tilskud på de såkaldt grønne recepter. Bed din læge eller hospitalet om hjælp. Der findes redskaber og muligheder, som kan hjælpe dig

 • Husk at hvis det virker uoverkommeligt at spise nok, er det endnu vigtigere, at du beder om hjælp og får råd omkring supplementer til den daglige kost

gode_raad

Tip

Spis mange små måltider