Hvad betyder god ernæring ved kræft?

Kræftsygdom, behandling og bivirkninger kan alt i alt betyde, at dit behov for energi og brændstof er øget og ser anderledes ud, end da du var rask.

Det er dog individuelt, hvordan ernæringsbehovet ser ud. Det afhænger bl.a. af typen af kræft og den behandling, du skal gå igennem. Det er vigtigt at huske, at dit ernæringsbehov kan ændre sig i takt med, at din behandlings-, sygdoms- og vægtsituation ændrer sig.

Uanset hvordan din vægt ser ud, er det meget vigtigt, at du ikke taber dig, når du har kræft. Når du er syg, taber du primært muskelvæv og ikke fedt. Du kan læse mere om, hvordan du bedst holder vægten under Gode Råd.

Du kan få hjælp af din læge, diætist eller sygeplejerske til at beregne dit energi- og ernæringsbehov og til at forebygge vægttab. Spørg evt. også om du kan få udarbejdet en kostplan til hjælp i hverdagen med at holde vægten.
 

”Jeg fik en kræfttumor i spiserøret, og tabte mig meget. Med en vægt på kun 54 kilo over for mine normale 75 kg havde jeg gjort mig klar til at dø. Men så fik jeg hjælp til ernæring gennem et drop”. Kræftpatient

shutterstock_kostvejledning