Hvad betyder et vægttab?

Hvis du taber dig meget og har en dårlig ernæringstilstand, har du også øget risiko for komplikationer efter en operation som f.eks. infektioner, dårligere sårheling og i forhold til din sygdoms udvikling. Det kan betyde, at din indlæggelsestid bliver forlænget, at din livskvalitet bliver forringet, og at risikoen for at dø er forøget.

Et stort vægttab er meget alvorligt. Det kan medføre, at din behandling af kræftsygdommen som f.eks. kemoterapi må udskydes eller i nogle tilfælde helt opgives, fordi din krop er blevet for svækket til at tåle behandlingen. Det skønnes, at hver femte kræftpatient dør af komplikationer, som skyldes underernæring snarere end af deres kræftsygdom.

Hvis du først har tabt dig og er blevet underernæret, så kan det være endnu sværere at spise. Svigtende sultfornemmelse, som skyldes, at du ikke spiser ofte nok og underernæring i sig selv kan gøre, at du mister din appetit. Du skal faktisk have mad for at blive sulten.

 

”Gennem mit behandlingsforløb blev min vægt ved med at falde, og der var ikke noget, jeg kunne gøre, for jeg havde simpelthen ikke lyst eller overskud til at spise. Jeg tabte mig 17 kilo på kun 4 måneder”. Tidligere kræftpatient

shutterstock_strålebehandling